hat logo besz

2022. április 24-27. között a Határtalanul! program keretén belül erdélyi kiránduláson vettünk részt.

Április 24-én (vasárnap) reggel 5:30 órakor indultunk Sajóvámosról 17 tanulóval az erdélyi kirándulásra. Első úticélunk Sajóbábony volt, ahol csatlakozott hozzánk a Deák Ferenc Általános Iskola 18 tanulója is két tanári kísérővel. 

Nyíregyháza előtt megálltunk egy rövid pihenésre, majd a vállaji határátkelőn 20-25 perc várakozás után folytathattuk utunkat immáron Románia területén. Hamarosan Nagykárolyba érkeztünk, ahol találkoztunk az idegenvezetőnkkel és felkerestük a Károlyi-kastélyt. Ezután elsétáltunk a városházáig, ami egykor az Arany Szarvas fogadó épülete volt, amelynek ablakából látta meg először Petőfi Szendrey Júliát.

HAT KP 1 20211 000875 1 Sajóvámos indulás 1 nap

 

A következő megállónk Szatmárnémetiben volt, ahol a városban tett sétánk alkalmával megnéztük az Északi Színházat, a Tűztornyot és a Vécsey-palotát, majd megcsodáltuk a város gyönyörű székesegyházát.

Ezt követően Koltóra utaztunk, ahol a szépen felújított és ma már múzeumként működő Teleki-kastély helyi idegenvezetője tartott egy érdekes ismertetést a kastély múltjáról. Megtudhattuk hogyan ismerkedett meg a kastély tulajdonosa Petőfivel, hogy itt tarthatta a költő és ifjú felesége a mézesheteit és láthattuk azt a kőasztalt, amelyen Petőfi írta az itt született verseit. Megkoszorúztuk a parkban látható Petőfit és Szendrey Júliát ábrázoló szobrot. A településen még elsétáltunk a híres Vajda-forráshoz, majd elfoglaltuk a szálláhelyünket a Virág-panzióban. A vacsora elfogyasztása után elmentünk a helyi temetőbe, ahol felkerestük gróf Teleki Sándor sírját.

A második napon a reggeli elfogyasztása után kirándulásunk Kolozsvár felé folytatódott. Az utunk során az idegenvezetőnktől rengeteg érdekességet tudhattunk meg az éppen utunkba eső településekről, látnivalókról. Áthaladtunk Válaszúton, ami Vass Albert szülőfaluja. Kolozsváron rossz idő fogadott bennünket, még megnéztük Mátyás király szülőházát, de a Szent Mihály-templom felé sétálva jeges eső ért el bennünket. A főtéren elhaladtunk a Fadrusz János által készített Mátyás királyt ábrázoló lovasszobor előtt, majd buszra szállva elindultunk Torockóra, ahol egy diákszálláson volt a második szállásunk. A faluba érve már kiránduló idő volt, ezért hosszabb sétát tettünk a településen. Az idegenvezetőnk részletesen mesélt Torockóról, megnéztük a jellegzetes épületeket és a Székelykő szikláit, ami miatt az év bizonyos szakaszában látszólag kétszer kel fel a nap a településen.

 

HAT KP 1 20211 000875 12 Torockó 2 nap

A harmadik napon Torda város felé indultunk. Az esős időjárás miatt nem mentünk be a hasadékba, de az előtte kialakított kilátóból szép látványt nyújtott a Tordai-hasadék. Az utunk innen nyugati irányban folytatódott. Elhaladtunk a Turi-hasadék mellett, távolról megnézhettük a gyalui-kastélyt és láthattuk, hol ered a Sebes-Körös.

Körösfőn egy órás szabadprogram alkalmával sétálhattunk a híres kirakodóvásárban. Ezt követően átutaztunk Kalotaszeg legnagyobb településén, a Hunyadiak ősi birtokán, Bánffyhunyadon. Messziről láthattuk a még április végén is hóval borított Vigyázó-hegyet. Buszunk legközelebb a Király-hágón állt meg. Egy rövid pihenő és a közös fotók elkészülte után Nagyszalontára utaztunk tovább.

A városban először felkerestük iskolánk névadójának, Arany Jánosnak a szülőházát. A helyi idegenvezetőtől megtudhattuk, hogy sajnos az eredeti ház leégett, majd újjáépítették és ma múzeum működik benne. A házban látható kiállítás megtekintése után a múzeum falán lévő emléktáblához tanulóink koszorút helyeztek el. Ezt követően busszal átutaztunk a Csonka-toronyhoz, ahol emlékszalagot helyeztünk el. A szépen felújított toronyban ma Arany János emlékmúzeum működik, amit a helyi idegenvezető segítségével ismerhettünk meg.

HAT KP 1 20211 000875 15 Nagyvárad 3 nap

 

Nagyszalontáról Nagyváradra utaztunk tovább, ahol elfoglaltuk a harmadik napi szállásunkat a Góbé-csárdában. A vacsora elfogyasztása után egy hosszabb esti sétára indultunk a városban. A váron áthaladva jutottunk el a rendkívül hangulatos és szépen felújított belvárosba. Itt láthattuk többek között a Fekete Sas palotát, a Holdas templomot, az Állami Színházat, ami eredetileg Szigligeti Ede nevét viselte. A Holnap Irodalmi Társaság tagjait ábrázoló szoborcsoportnál több fényképet is készítettünk, majd visszaindultunk a különböző erdélyi települések hangulatát idéző szállásunkra.

A negyedik napon a reggeli elfogyasztása után Nagyvárad székesegyházát kerestük fel, megnéztük a püspöki palotát, majd sétáltunk a szépen kialakított és gondozott parkban. A székesegyház előtt látható Szent László szobornál tanulóink emlékszalagot helyeztek el. Ezt követően búcsút vettünk a rendkívül szimpatikus idegenvezetőnktől, aki egy saját maga által írt vers előadásával köszönt el tőlünk. 11 óra után indultunk hazafelé. Az ártándi határátkelő helyen keresztül jutottunk Magyarországra.

HAT KP 1 20211 000875 7 Nagyvárad 4 nap

 

A kirándulást követő napokban az utazáson részt vevő tanulók többször is élménybeszámolót tartottak iskolatársaiknak a kirándulásról.

Előkészítő órák

Utinapló

Kisfilm

Értékelő óra

Produktumok 

 

 

7. osztály tanulói

 

hat logo01