hat logo besz

A HATÁRTALANUL pályázat jóvoltából iskolánk 7. osztálya 2024. május 9- 12. között megismerkedhetett Felvidék gyönyörű tájaival. Utazásunk 4 napja alatt bőséges programban volt részünk.

Május 9-én reggel fél 7-kor indultunk Sajóvámosról 14 tanulóval. A buszon csatlakoztak hozzánk a múcsonyi Szent Péter Görögkatolikus Általános Iskola hetedikes tanulói.

hat1

Kirándulásunk első helyszíne Rimaszombat volt, ahol megnéztünk egy katolikus templomot. Ezután elindultunk Kékkő várába, ahol elmentünk a várfalhoz. Majd Mikszáthfalvára vezetett az utunk, ahol Mikszáth Kálmán műveit: a Szent Péter esernyőjét és a Néhai bárány történetét ismertük meg. Szklabonyán népi játékokkal is játszhattunk. Késő délután megérkeztünk a szállásunkra, ami Nagymegyeren volt. Vacsora után még lementünk a közeli pályára, ahol fociztunk, röpiztünk, és megismerkedtünk a múcsonyi gyerekekkel.

hat2a

hat2b

A második nap 7 órakor keltünk, majd reggeli után elindultunk a Szedres tanyára, ahol különböző fegyvereket láttunk, lovagolhattunk, íjászkodtunk, a jurtában egy rendhagyó történelemóra részesei lehettünk. Ezután Csicsóra vezetett az utunk, ahol a Gáspár Sámuel Alapiskolát látogattuk meg. Hazafelé megálltunk a gútai vízimalomnál, ahol megtekintettük a skanzen hajót, és bemutatták nekünk a történetét. Majd visszatértünk a szállásunkra.

hat3a

hat3b

A harmadik nap a finom reggeli után a bősi vízerőműhöz vezetett az utunk, ahol nagyon szép és érdekes látvány fogadott minket. Fotózkodtunk az üveghídon, majd utunkat folytatva a dévényi várhoz mentünk. Itt az idegenvezetőnk nagyon sok különleges történetet mesélt a várról. Ebéd után a szlovák fővárosban, Pozsonyban nézelődtünk. A várban megkoszorúztuk Szent Erzsébet szobrát. A nap zárásaként ellátogattunk a dunaszerdahelyi DAC stadionba.

Az este egy vetélkedőn vettünk részt.

Az utolsó nap mindenkinek nehéz volt felkelnie. Könnyes búcsút vettünk a szállástól, és elindultunk Komárno városába. Itt látogatást tettünk az erődnél, megtekintettük és megkoszorúztuk Jókai Mór emlékszobrát.

hat4

Fáradtan értünk haza. Az út során sok új ismerősre, barátra tettünk szert. Nagyon sok élményt szereztünk a 4 nap alatt a gyönyörű Csallóközben.

Köszönjük, hogy eljuthattunk ezekre a csodás helyekre!

hat logo01hat logo02

Csatolmányok:
Access this URL (https://photos.app.goo.gl/Cmc395swLC2jXAsy9)Értékelő[ ]0 kB
Access this URL (https://photos.app.goo.gl/gDZzoMmSpdmvovbi7)Előkészítő[ ]0 kB

hat logo besz

A „HATÁRTALANUL” pályázat jóvoltából iskolánk 7. osztálya 2023.május 10-13. között megismerkedhetett Erdély gyönyörű tájaival. Utazásunk 4 napja alatt bőséges programban volt részünk. Május 10-én reggel 6 órakor indultunk Sajóvámosról 23 tanulóval. A buszon csatlakoztunk a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola tanulóihoz és kísérőikhez.

Kép1

Kép2a

Kép3

Nagyvárad volt kirándulásunk első helyszíne. A Székesegyházat, a Holdas templomot, majd Szent László hermáját tekinthettük meg. A város méltán kapta az „Erdély Párizsa” megtisztelő nevet. A gyönyörű főutcai séta után megtekinthettük a Holnaposok szobrát.

Kép4

Kép5

Kép6

Kép7

Kép8

A szállásunk a mesés Torockón volt. Csodaszép környezetben játszhattunk, kirándulhattunk a Székelykő lábához. Vendéglátóink nagyon kedves emberek voltak, maximális ellátást kap-tunk. A hangulat az éjszaka folyamán és a buszon is fergeteges volt, igazán összekovácsolta az osztályt és a két iskolát.

Kép9

Kép10

Kirándulásunk 2. napján a tordai sóbányát és a Tordai-hasadékot látogattuk meg. Egy rövid túra keretében besétáltunk a hasadék belsejébe, ahol nagyon szép táj tárult elénk. Több függőhídon át kellett mennünk, ami még izgalmasabbá tette a túrázást.

Kép11

Kép12

Kép13

Kép14

Kép15

Kép16

A 3. nap Nagyenyeden kezdődött, ahol betekintést nyerhettünk az erdélyi magyar diákok életébe. A Bethlen Gábor Kollégiumot mutatta be nekünk egy nagyon kedves tanár néni.

Kép17

Kép18

Egy kis pihenő után folytattuk utunkat Gyulafehérvárra, ahol a Szent Mihály Székesegyházban megkoszorúztuk a Hunyadiak síremlékét.

Kép19

Kép20

A nap legfárasztóbb feladata volt Déva várának felkeresése. Nehéz túra volt, de a látványért megérte. Fentről elénk tárult a Kárpátok gyönyörű sziluettje.

Kép21

Kép22

A nap végén ellátogattunk a Böjte Csaba által alapított gyermekotthonba, ahol sok-sok adományt adtunk át az otthonban élő gyerekeknek. Megható volt látni az ott élő gyerekek örömét, összetartását.

Kép23

Kép24

Utolsó szállásunk Déván volt, ami mindenki szerint pazar volt. Éjszaka nem sokat pihentünk. ami rányomta bélyegét a másnapra. Jó barátságok születtek a mezőnyárádi diáktársainkkal, akikkel együtt utaztunk.

Kirándulásunk utolsó napján tiszteletünket tettük Aradon, a Vesztőhelyen, a vértanúk emlék-művénél.

Kép25Kép26

Programunk Nagyszalontán zárult. Meglátogattuk iskolánk névadójának, Arany Jánosnak a szülőházát, majd a Csonkatoronyban nézhettünk meg néhány érdekességet költőnk életéről. Legvégül megkoszorúztuk Arany János szobrát a szoborparkban.

Kép27

Kép28

Kép29

Kép30

Fáradtan, nyúzottan, de tele élménnyel és sok- sok emlékkel jöttünk haza. Köszönjük, hogy eljutottunk ezekre a csodálatos helyekre!

hat logo01hat logo02

Csatolmányok:
Download this file (Előkészítő-órák.docx)Előkészítő órák[ ]579 kB
Download this file (Értékelő-óra.docx)Értékelő óra[ ]63 kB
Download this file (Iskolaújság (részlet).pdf)Iskolaújság (részlet).pdf[ ]1596 kB

hat logo besz

2022. április 24-27. között a Határtalanul! program keretén belül erdélyi kiránduláson vettünk részt.

Április 24-én (vasárnap) reggel 5:30 órakor indultunk Sajóvámosról 17 tanulóval az erdélyi kirándulásra. Első úticélunk Sajóbábony volt, ahol csatlakozott hozzánk a Deák Ferenc Általános Iskola 18 tanulója is két tanári kísérővel. 

Nyíregyháza előtt megálltunk egy rövid pihenésre, majd a vállaji határátkelőn 20-25 perc várakozás után folytathattuk utunkat immáron Románia területén. Hamarosan Nagykárolyba érkeztünk, ahol találkoztunk az idegenvezetőnkkel és felkerestük a Károlyi-kastélyt. Ezután elsétáltunk a városházáig, ami egykor az Arany Szarvas fogadó épülete volt, amelynek ablakából látta meg először Petőfi Szendrey Júliát.

HAT KP 1 20211 000875 1 Sajóvámos indulás 1 nap

 

A következő megállónk Szatmárnémetiben volt, ahol a városban tett sétánk alkalmával megnéztük az Északi Színházat, a Tűztornyot és a Vécsey-palotát, majd megcsodáltuk a város gyönyörű székesegyházát.

Ezt követően Koltóra utaztunk, ahol a szépen felújított és ma már múzeumként működő Teleki-kastély helyi idegenvezetője tartott egy érdekes ismertetést a kastély múltjáról. Megtudhattuk hogyan ismerkedett meg a kastély tulajdonosa Petőfivel, hogy itt tarthatta a költő és ifjú felesége a mézesheteit és láthattuk azt a kőasztalt, amelyen Petőfi írta az itt született verseit. Megkoszorúztuk a parkban látható Petőfit és Szendrey Júliát ábrázoló szobrot. A településen még elsétáltunk a híres Vajda-forráshoz, majd elfoglaltuk a szálláhelyünket a Virág-panzióban. A vacsora elfogyasztása után elmentünk a helyi temetőbe, ahol felkerestük gróf Teleki Sándor sírját.

A második napon a reggeli elfogyasztása után kirándulásunk Kolozsvár felé folytatódott. Az utunk során az idegenvezetőnktől rengeteg érdekességet tudhattunk meg az éppen utunkba eső településekről, látnivalókról. Áthaladtunk Válaszúton, ami Vass Albert szülőfaluja. Kolozsváron rossz idő fogadott bennünket, még megnéztük Mátyás király szülőházát, de a Szent Mihály-templom felé sétálva jeges eső ért el bennünket. A főtéren elhaladtunk a Fadrusz János által készített Mátyás királyt ábrázoló lovasszobor előtt, majd buszra szállva elindultunk Torockóra, ahol egy diákszálláson volt a második szállásunk. A faluba érve már kiránduló idő volt, ezért hosszabb sétát tettünk a településen. Az idegenvezetőnk részletesen mesélt Torockóról, megnéztük a jellegzetes épületeket és a Székelykő szikláit, ami miatt az év bizonyos szakaszában látszólag kétszer kel fel a nap a településen.

 

HAT KP 1 20211 000875 12 Torockó 2 nap

A harmadik napon Torda város felé indultunk. Az esős időjárás miatt nem mentünk be a hasadékba, de az előtte kialakított kilátóból szép látványt nyújtott a Tordai-hasadék. Az utunk innen nyugati irányban folytatódott. Elhaladtunk a Turi-hasadék mellett, távolról megnézhettük a gyalui-kastélyt és láthattuk, hol ered a Sebes-Körös.

Körösfőn egy órás szabadprogram alkalmával sétálhattunk a híres kirakodóvásárban. Ezt követően átutaztunk Kalotaszeg legnagyobb településén, a Hunyadiak ősi birtokán, Bánffyhunyadon. Messziről láthattuk a még április végén is hóval borított Vigyázó-hegyet. Buszunk legközelebb a Király-hágón állt meg. Egy rövid pihenő és a közös fotók elkészülte után Nagyszalontára utaztunk tovább.

A városban először felkerestük iskolánk névadójának, Arany Jánosnak a szülőházát. A helyi idegenvezetőtől megtudhattuk, hogy sajnos az eredeti ház leégett, majd újjáépítették és ma múzeum működik benne. A házban látható kiállítás megtekintése után a múzeum falán lévő emléktáblához tanulóink koszorút helyeztek el. Ezt követően busszal átutaztunk a Csonka-toronyhoz, ahol emlékszalagot helyeztünk el. A szépen felújított toronyban ma Arany János emlékmúzeum működik, amit a helyi idegenvezető segítségével ismerhettünk meg.

HAT KP 1 20211 000875 15 Nagyvárad 3 nap

 

Nagyszalontáról Nagyváradra utaztunk tovább, ahol elfoglaltuk a harmadik napi szállásunkat a Góbé-csárdában. A vacsora elfogyasztása után egy hosszabb esti sétára indultunk a városban. A váron áthaladva jutottunk el a rendkívül hangulatos és szépen felújított belvárosba. Itt láthattuk többek között a Fekete Sas palotát, a Holdas templomot, az Állami Színházat, ami eredetileg Szigligeti Ede nevét viselte. A Holnap Irodalmi Társaság tagjait ábrázoló szoborcsoportnál több fényképet is készítettünk, majd visszaindultunk a különböző erdélyi települések hangulatát idéző szállásunkra.

A negyedik napon a reggeli elfogyasztása után Nagyvárad székesegyházát kerestük fel, megnéztük a püspöki palotát, majd sétáltunk a szépen kialakított és gondozott parkban. A székesegyház előtt látható Szent László szobornál tanulóink emlékszalagot helyeztek el. Ezt követően búcsút vettünk a rendkívül szimpatikus idegenvezetőnktől, aki egy saját maga által írt vers előadásával köszönt el tőlünk. 11 óra után indultunk hazafelé. Az ártándi határátkelő helyen keresztül jutottunk Magyarországra.

HAT KP 1 20211 000875 7 Nagyvárad 4 nap

 

A kirándulást követő napokban az utazáson részt vevő tanulók többször is élménybeszámolót tartottak iskolatársaiknak a kirándulásról.

Előkészítő órák

Utinapló

Kisfilm

Értékelő óra

Produktumok 

 

 

7. osztály tanulói

 

hat logo01

hat logo besz

2019. október 13-16. között a Határtalanul! program keretén belül erdélyi kiránduláson vettünk részt.

Az első napon Nagykárolyba mentünk, ahol a kastélyban lévő kiállítást néztük meg, majd megkoszorúztuk Petőfi Sándor szobrát. Ezután a nagybányai Ásványtani Múzeum csodálatos ásványaiban gyönyörködtünk, majd utunk szállásunkra, Koltóra vezetett.

Petofi

Másnap reggel Teleki Sándor sírjához mentünk, majd a Vajda forrás vizét kóstoltuk meg. A koltói kastély parkjában Szendrey Júlia és Petőfi Sándor szobránál elszavaltuk a Szeptember végén című költeményt. Délután a Gróf Teleki házát ismerhettük meg Nagybányán. Majd a történelmi belvárosban csoportokba rendeződve kerestük meg a nevezetességeket a helyiek segítségével. Az estét táncházzal zártuk.            

  tanchaz

A harmadik nap Szatmárnémetiben a Püspöki palotát látogattuk meg, majd szalagot helyeztünk Petőfi és Kölcsey szobrához. A kirándulás legszebb része volt, amikor Székelyhídra a Gyermek Jézus Otthonba elvittük iskolánk adományát, majd együtt játszottunk az ott lakó gyerekekkel.  Utolsó éjszakánkat Nagyszalontán, a Böjte atya alapítványa által működtetett otthonban töltöttük (ahol az egész osztály egy szobában aludt).

arany

 

Hazavezető utunk során, Nagyszalontán felkerestük a város Arany János költővel kapcsolatos emlékhelyeit, a szülőházát, a Csonkatornyot. Utunk végén megtekintettük a Római Katolikus Székesegyházat és annak kiállítását. Sok szép élménnyel gazdagodva indultunk haza.  

 szentlaszlo

                                                                                            

Köszönjük, hogy részt vehettünk ezen a csodálatos kiránduláson.

 

Berényi Bianka, Onda Evelin

 

73458981 761876797593391 6611551159427530752 o

 

hat logo01