hat logo besz

A „HATÁRTALANUL” pályázat jóvoltából iskolánk 7. osztálya 2023.május 10-13. között megismerkedhetett Erdély gyönyörű tájaival. Utazásunk 4 napja alatt bőséges programban volt részünk. Május 10-én reggel 6 órakor indultunk Sajóvámosról 23 tanulóval. A buszon csatlakoztunk a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola tanulóihoz és kísérőikhez.

Kép1

Kép2a

Kép3

Nagyvárad volt kirándulásunk első helyszíne. A Székesegyházat, a Holdas templomot, majd Szent László hermáját tekinthettük meg. A város méltán kapta az „Erdély Párizsa” megtisztelő nevet. A gyönyörű főutcai séta után megtekinthettük a Holnaposok szobrát.

Kép4

Kép5

Kép6

Kép7

Kép8

A szállásunk a mesés Torockón volt. Csodaszép környezetben játszhattunk, kirándulhattunk a Székelykő lábához. Vendéglátóink nagyon kedves emberek voltak, maximális ellátást kap-tunk. A hangulat az éjszaka folyamán és a buszon is fergeteges volt, igazán összekovácsolta az osztályt és a két iskolát.

Kép9

Kép10

Kirándulásunk 2. napján a tordai sóbányát és a Tordai-hasadékot látogattuk meg. Egy rövid túra keretében besétáltunk a hasadék belsejébe, ahol nagyon szép táj tárult elénk. Több függőhídon át kellett mennünk, ami még izgalmasabbá tette a túrázást.

Kép11

Kép12

Kép13

Kép14

Kép15

Kép16

A 3. nap Nagyenyeden kezdődött, ahol betekintést nyerhettünk az erdélyi magyar diákok életébe. A Bethlen Gábor Kollégiumot mutatta be nekünk egy nagyon kedves tanár néni.

Kép17

Kép18

Egy kis pihenő után folytattuk utunkat Gyulafehérvárra, ahol a Szent Mihály Székesegyházban megkoszorúztuk a Hunyadiak síremlékét.

Kép19

Kép20

A nap legfárasztóbb feladata volt Déva várának felkeresése. Nehéz túra volt, de a látványért megérte. Fentről elénk tárult a Kárpátok gyönyörű sziluettje.

Kép21

Kép22

A nap végén ellátogattunk a Böjte Csaba által alapított gyermekotthonba, ahol sok-sok adományt adtunk át az otthonban élő gyerekeknek. Megható volt látni az ott élő gyerekek örömét, összetartását.

Kép23

Kép24

Utolsó szállásunk Déván volt, ami mindenki szerint pazar volt. Éjszaka nem sokat pihentünk. ami rányomta bélyegét a másnapra. Jó barátságok születtek a mezőnyárádi diáktársainkkal, akikkel együtt utaztunk.

Kirándulásunk utolsó napján tiszteletünket tettük Aradon, a Vesztőhelyen, a vértanúk emlék-művénél.

Kép25Kép26

Programunk Nagyszalontán zárult. Meglátogattuk iskolánk névadójának, Arany Jánosnak a szülőházát, majd a Csonkatoronyban nézhettünk meg néhány érdekességet költőnk életéről. Legvégül megkoszorúztuk Arany János szobrát a szoborparkban.

Kép27

Kép28

Kép29

Kép30

Fáradtan, nyúzottan, de tele élménnyel és sok- sok emlékkel jöttünk haza. Köszönjük, hogy eljutottunk ezekre a csodálatos helyekre!

hat logo01hat logo02

Csatolmányok:
Download this file (Előkészítő-órák.docx)Előkészítő órák[ ]579 kB
Download this file (Értékelő-óra.docx)Értékelő óra[ ]63 kB
Download this file (Iskolaújság (részlet).pdf)Iskolaújság (részlet).pdf[ ]1596 kB